Dzień dobry Wszystkim.
Wreszcie zawitało do mnie słoneczko. Aż miło usiąść w fotelu i wygrzewać się w jego promieniach :) Jeszcze tylko niech śnieg zniknie i będzie prawdziwa wiosna.
Dzisiaj, mam dla Was propozycję bardzo prostego chlebka. Może on nie wygląda tak pięknie jak z piekarni, ale jest własnoręcznie zrobiony. Chyba w tym jest właśnie jego urok :) I moja satysfakcja, że udało się go zrobić. Tym bardziej, że dopiero zaczynam z domową piekarnią.
Składniki na chlebek:
*600 g. mąki pszennej, najlepiej chlebowej (jednak na zwykłej pszennej też jest dobry).
można zmieszać dwa rodzaje mąki. Ja dodałam 500 g takiej zwykłej pszennej i 100 g mąki z grubo zmielonego pełnego ziarna pszenicy.
* torebka suchych drożdży (mogą być też świeże)
* dwie płaskie łyżeczki soli
* 400 ml
Pieczenie:
w piekarniku przez 10 minut na 230 stopni, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez około godziny. (czas pieczenia jest uzależniony od rodzaju piekarnika i u każdego może być inny).
Ja na początek przygotowałam zaczyn z drożdży, wody, łyżeczki cukru i trzech łyżek mąki. Ma wyjść taka "papka". Odstawiłam to do wyrośnięcia na kilka minut w ciepłe miejsce.
Tak wygląda zaczyn po wyrośnięciu. Widać jak pracuje.
W misce wymieszać mąkę z solą. Jeśli ktoś nie robi zaczynu to także suszone drożdże.
Następnie dodać wodę i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godziny. Lub do czasu aż nie podwoi swojej objętości.
Z prawej ciasto po wyrośnięciu.
Kiedy mamy wyrośnięte ciasto rozwałkujemy go i zwijamy w kształt bochenka. Ja to robię zwijając po trochu do środka i dociskając. Wtedy chlebek jest zwarty.
Gotowy bochenek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy. Dobrze jest wrzucić kilka kostek lodu na spód piekarnika lub spryskać spryskiwaczem z wodą. Dzięki temu chlebek jest bardziej miękki.
Gotowy chlebek jest bardzo miękki w środku a skórka jest chrupiąca.
0 komentarze:
Prześlij komentarz