Wszyscy znamy bułeczki drożdżowe w wersji na słodko. Jednak trochę uwagi trzeba poświęcić bułkom w wersji na słono.
Przeglądając zawartość swoich kuchennych szafek, zauważyłam, że jestem w posiadaniu prażonej cebulki.
Każdy chyba ją zna z hamburgerów i hot-dogów. Ja jednak nie poszłam na łatwiznę i postanowiłam wykorzystać ją do bułek. Do tego trochę sera i przekąska gotowa. A jaki smak i zapach... Palce lizać.
Przepis jest na 9 bułek, takich jak na zdjęciu.
*400 g mąki pszennej,
* prażona cebulka, ilość uzależniona jest od naszego gustu.
* 2 g drożdży,
* trochę świeżo zmielonego pieprzu ( według uznania ),
* szczypta soli,
* dwie łyżki masła (roztopionego),
* 200 ml ciepłego mleka,
* ser ( dodajemy taki który lubimy), ja użyłam serek topiony z szynką,
* koperek, pietruszka (suszona)
* łyżeczka cukru
* jajko (do smarowania bułek).
Z kilku łyżek mleka, dwóch łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży robimy zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę, pieprz, sól i cebulkę.
Dodajemy zaczyn, mleko i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na równe części. Każdą część spłaszczamy, na środek kładziemy po pół porcji serka, posypujemy to pietruszką i koperkiem.
Następnie formujemy bułkę, tak jak na pączki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
Odstawiamy bułki na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie nacinamy bułki oraz smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni do czasu aż bułki będą zrumienione.
0 komentarze:
Prześlij komentarz